Puglia

-01-Puglia_02-01-Puglia_01-01-PugliaPositano-01-PugliaOstuni-01-PugliaPuglia-01-LeccePuglia-01-

Puglia (Apulië) ligt het uiterste zuid-oosten van het Italiaanse schiereiland en maakt de ‘hiel’ van de Italiaanse ‘laars’. De regio grenst aan Basilicata, Campanië en Molise en is verdeeld in 5 provincies, namelijk Foggia, Bari, Taranto, Brindisi en Lecce. De twee belangrijkste luchthavens liggen bij Bari en Brindisi. Puglia ligt aan in het oosten aan de Adriatische zee en in het zuidoosten aan de Ionische zee.

Geschiedenis

De goede havens en de zeer vruchtbare vlakten maakte Puglia in het verleden kwetsbaar voor indringers. In de 8e eeuw voor Christus hebben de Grieken Taranto, Gallipoli en Otranto gesticht. In 272 voor Christus nemen de Romeinen de regio over van de Grieken en komt de regio, in een periode van 6 eeuwen, tot grote bloei. De Normandische invasie in 1056 luidt een periode in van 2 eeuwen van Byzantijnse heerschappij. In deze periode worden er prachtige, rijk gedecoreerde, kerken en kathedralen gebouwd in Romaanse stijl. De kathedralen van Bari, Otranto, Taranto en Trani zijn enkele spectaculaire voorbeelden.

Puglia werd de favoriete regio van Frederik II (koning van Sicilië in 1177 en de Duitse keizer in 1220). Hij bouwde het prachtige “Castel del Monte” in Canosa rond 1240, dat nu is opgenomen als een UNESCO World Heritage site.

De Renaissance gaat deels voorbij aan Puglia. Een periode van nieuwe pracht breekt aan in de barokke periode met als uitschieter “Lecce”, ook wel het Florence van het zuiden genoemd wat betreft de rijkdom aan barokke gebouwen.

Puglia is ook beroemd vanwege de markante Trulli-huisjes, waarvan de eersten uit de 13 eeuw dateren. De Trulli zijn alleen in Puglia te vinden en dan voornamelijk in de Vallei van de Trulli, “Valle d’Itria” met als belangrijkste plaats Alberobello, waar ruim 1500 Trulli staan. De prachtige en mysterieuse ronde huisjes met puntdak zijn voornamelijk tussen 1600 en 1800 gebouwd. In veel Trulli zijn tegenwoordig fantastische vakantie-accommodaties gebouwd.

In puglia worden tradities in stand gehouden en ze zijn hier nog steeds bloeiende, zoals bijvoorbeeld; steenhouwen, pottenbakken, mandenvlechten en smeden.

Dagtrips

Brindisi

Haven en badplaats in het zuiden van Puglia aan de Adriatische zee met enkele 13e eeuwse en 15e eeuwse kastelen en met een mooie binnenstad.
> Lees meer over Brindisi

Alberobello

Alberobello, wat “mooie boom betekent”, is de ‘Capitale dei Trulli’ en de mooiste en beroemdste Trulli stad. Het is gelegen op twee heuvels en gescheiden door een rivierbedding. Het gebied van Rioni Monti en de Aia Piccola bestaat geheel uit trulli. Dit gebied is een World Heritage Site van de UNESCO sinds 1996. Een bezoek aan Alberobello is een absolute must tijdens uw vakantie in Puglia.

Martina Franca

Martina Franca is een prachtige 18e eeuwse stad met barokke en rococo architectuur. Het is bekend om zijn sterke witte wijn, die gebruikt wordt bij de bereiding van Spumanti (sprankelende Prosecco) en Vermout. Het is in tegenstelling tot alle andere steden in de provincie nog onaangetast door het toerisme. Vanaf Martina Franca is er een prachtig panoramisch uitzicht op de Itria-vallei, bezaaid met trulli. Martina Franca is de thuisbasis van het wereldberoemde opera en klassieke muziek festival ‘Festival della Valle d’Itria’, nu in zijn 33e jaar.

Ostuni

Ostuni is een pre-Romeinse stad gebouwd op drie heuvels. Het prachtige oude centrum van de stad is opgebouwd uit steile middeleeuwse steegjes en wordt omringd door wallen. De kathedraal, in het hart van de oude wijk, heeft één van de mooiste gevels van Puglia. In het centrum ligt de driehoekige Piazza della Liberta, geflankeerd door bars en restaurants, waar u kunt genieten van een terrasje.

Lecce

Lecce is een zeer mooie schone en ruime stad en is de barokke stad van het zuiden, vaak aangeduid als het “Florence van het Zuiden”. Er zijn veel dingen te zien in Lecce, van de ongeveer 20 kerken in de stad, is de Basilica di Santa Croce, het meest indrukwekkend. Er zijn ruïnes van een Romeins amfitheater waar ooit 20.000 toeschouwers in konden. De oude binnenstad van Lecce is gerestaureerd en gerenoveerd en is nu een voetgangerszone.
> Lees meer over Lecce

Castellana Grotte

Misschien wel de meest spannende reeks van grotten van heel Italië. De grotten zijn voor het eerst ontdekt in 1938. Er zijn hier een reeks van gangen die verbonden zijn met kamers die rijk zijn aan stalagmieten en stalactieten. De grotten zijn 1,5 kilometer lang met een gemiddelde diepte van 65m. De Grotta Bianca (de witte grot) wordt beschouwd als één van de mooiste grotten ter wereld, vanwege de fenomenale kristal-formaties.

Website Grotte di Castellana

Castel del Monte

Een machtige vesting, gebouwd rond 1240 door keizer Frederik II, en één van de grootste middeleeuwse gebouwen van Europa. Dit fort is gebouwd rond een 8 hoekige binnenplaats, geflankeerd door achthoekige torens met op iedere verdieping 8 kamers. Het kasteel is gelegen op een heuveltop en kan al vanaf grote afstand worden gezien. Sinds 1996 is Castel del Monte een UNESCO World Heritage Site.

Locorotondo

Locorotondo is een opvallend mooi ontworpen, cirkelvormige stad. Het wordt ook wel aangeduid als het “balkon van de Valle d’Itria”, zoals de stad is gesitueerd in het hart van de Murge en het biedt een spectaculair uitzicht op de Itria-vallei. Het is beroemd om zijn witte wijn en een bezoek aan de Cantina del Locorotondo is zeker aan te bevelen. In het centrum van de prachtige oude stad vindt u de kerk van San Marco della Greca, een laat-gotisch gebouw, opgericht door Piero Del Balzo, Prins van Taranto. Locorotondo is één van de “Borghi piu belli d’Italia” (mooiste dorpen van Italië).

Geografie Puglia

Puglia heeft weidse vlakten, lage heuvels, prachtige ruige kusten en mooie zandstranden en in het midden van Puglia ligt het “Murge” plateau. Puglia is een droge regio maar heeft wel een aantal zeer productieve landbouwgebieden waar fantastische wijnen en olijven van hoge kwaliteit worden geproduceerd.
De regio kent vele grotten, en een bezoek aan de grotten van Castellana, “Castellana Grotte” is spectaculair en een echte aanrader.

Vluchten vanaf Nederland naar Puglia zijn er op Bari en Brindisi.

> Lees meer over B&B’s in Brindisi
> Over Masseria’s in Puglia
> Over Trulli in Puglia

Locatie Puglia


Grotere kaart weergeven